28 Οκτωβρίου 2010

Review: Catch – Τo πληρέστερο σημειωματάριο για Android

To catch είναι ίσως το πληρέστερο "σημειωματάριο" που υπάρχει για android και μάλιστα στην καλύτερη τιμή - δωρεάν!

Γενικά

Με απλό και όμορφο interface και πολλές δυνατότητες είναι κατάλληλο τόσο για γρήγορες σημειώσεις, όσο και για ολόκληρα κείμενα.

Στην κεντρική οθόνη εμφανίζεται μία λίστα με τις τελευταίες σημειωσεις σας (οι πρώτες γραμμές κάθε σημείωσης, η ημερομηνία επεξεργασίας, τα tags της, καθώς και μια φωτογραφία – εφόσον έχετε επισυνάψει τουλαχιστον μια), ένα κουμπί για λήψη φωτογραφίας, ένα κουμπί για συγχρονισμό με το catch.com και ένα κουμπί για προσθήκη νέας σημείωσης.

Μέσω του πλήκτρου menu μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για μια συγκεκριμένη σημείωση πληκτρολογώντας ένα μέρος της, να προβάλλετε τα tags των σημειώσεων σας, να εισέλθετε στην gallery φωτογραφιών του προγράμματος (ιδιαίτερα χρήσιμο και κομψό όταν έχετε πολλές φωτογραφικές σημειώσεις) και να επιλέξετε τις ρυθμίσεις που επιθυμείτε.

Μέσω των ρυθμίσεων μπορείτε να ρυθμίσετε τον συγχρονισμό των σημειώσεών σας με το catch.com (ενεργοποίηση/απενεργοποίηση, αν θα συγχρονίζει αυτόματα και κάθε πότε, αν θα συγχρονίζει μόνο μέσω wi-fi), να ενεργοποιήσετε την εισαγωγή στίγματος gps, να ορίσετε έναν τετραψήφιο κωδικό κλειδώματος, να καθορίσετε την εμφάνιση των σημειώσεων (Πόσες γραμμές θα εμφανίζονται για κάθε σημείωση στη λίστα σημειώσεων, το μέγεθος γραμματοσειράς στη λίστα σημειώσεων και στη σημείωση καθεαυτή), να ορίσετε τις επιλογές για το ξυπνητήρι (επιλογή ringtone, ενεργοποίηση/απενεργοποίηση δόνησης, επιλογή μεταξύ διαρκούς υπενθύμισης ή στιγμιαίας), και να εξάγετε τις σημειώσεις σας σε μορφή text στην κάρτα sd.

Ένα από τα μεγάλα υπέρ είναι και το γεγονός ότι μπορείτε να συνεχίσετε από τον υπολογιστη σας να γράφετε (και αντίστροφα φυσικά), συνδεόμενοι στο catch.com. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα Chrome Browser για να περιηγηστε στο internet σας περιμένει άλλη μια ευχάριστη έκπληξη: Με ένα δωρεάν add-on μπορείτε να επιλέξετε οτιδήποτε ενδιαφέρον βρείτε σε μια ιστοσελίδα κατά το σερφαρισμα σας και με το πάτημα ενός κουμπιού να το μετατρέψετε απευθείας σε σημείωση στο catch.com

Σημειώνεται παρεμπιπτόντως ότι δεν μπορεί κανείς να φτιάξει checklists, οπότε δεν το συνιστώ πχ για τη λίστα με τα ψώνια σας.

Χαρακτηριστικά
  • Online συγχρονισμός με την ιστοσελίδα catch.com (χειροκίνητος ή αυτόματος, με δυνατότητα να συγχρονίζει μόνο μέσω WiFi) 
  • Κοινοποίηση του περιεχομένου της σημείωση ή ενός link που οδηγεί σε αυτή στο catch.com, με όλους τους δημοφιλείς τρόπους (email, Facebook, Twitter, blogspot κ.α.) 
  • Εξαγωγή σημειώσεων ως txt αρχείων στην κάρτα SD 
  • Εύχρηστα tags (απλώς προσθέτοντας το σύμβολο της δίεσης μπροστά από μια λέξη δημιουργείτε ένα tag) 
  • Εύχρηστο widget, το οποίο επιτρέπει την γρήγορη καταχώρηση σημείωση (χωρίς να χρειάζεται μα εισάγεται το pin), γρήγορη λήψη φωτογραφίας πρώτα (ώστε να προσθέσετε κείμενο στη συνέχεια) και κουμπί το οποίο εκκινεί την κανονική εφαρμογή. 
  • Αυτόματη αναγνώριση συνδέσμων web, mail κλπ 
  • Εισαγωγή εικόνας (είτε από άλλο πρόγραμμα, είτε επιτόπου φωτογράφιση χωρίς να αφήσετε την εφαρμογή) 
  • Geo-tagging, ώστε να ξέρετε ακριβώς που καταγράφηκε μια σημείωση (χρήσιμο ειδικά όταν έχετε προσθέσει επιτόπου φωτογραφίες) και δυνατότητα προβολής του σημείου σε χάρτη (Google maps κ.α.) 
  • Εισαγωγή σχολίων 
  • Κεντρικό κλείδωμα της εφαρμογής με τετραψήφιο pin 
  • Ορισμός μιας απλής υπενθύμισης ανά σημείωση 
Συμπέρασμα:

Αν ψάχνετε για ένα πλήρες, ευέλικτο, ταχύτατο και εντελώς δωρεάν σημειωματάριο με εξαιρετικές online δυνατότητες, τότε το catch είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για σας. Προσωπικα με αφήνει να γράφω απερίσπαστα ακόμη και το παρόν review και είναι για την ώρα το σημειωματάριο της επιλογής μου.